Antigues escoles o rectories abandonades són restaurades i destinades a ús públic | El bisbat va cedir un immoble que ha estat convertit en alberg de trenta-vuit places per als turistes

Esmeralda Farnell. Diari Segre. 11 de novembre de 2018

L’antiga rectoria del nucli de la Torre ha estat restaurada i convertida en un alberg municipal de trenta-vuit places, cuina comunitària i habitacions amb bany. El bisbat d’Urgell va cedir al municipi aquest immoble, situat al costat de l’església, amb l’objectiu de recuperar aquest patrimoni per a un ús social. El nucli de la Torre se situa al marge esquerra del riu Rialb, després de l’encreuament de Politg.

L’objectiu del consistori ha estat de restaurar la rectoria com a alberg municipal per donar resposta a la falta d’allotjament per als amants d’activitats esportives a l’embassament de Rialb, i per convertir en el futur aquest nucli en un lloc destinat als campaments juvenils per gaudir de la natura i de l’embassament. La gestió de l’alberg és municipal i les obres han costat 150.000 euros, finançats amb ajuts europeus Leader.

Rectoria-Torre__diari-SegreBé cultural
La rectoria de la Torre té la singularitat que actua com a contrafort que aguanta l’església del segle XI, que és un bé cultural i està considerada com un dels edificis més singulars en el panorama de l’arquitectura medieval catalana. Amb la restauració d’aquest immoble s’ha aconseguit augmentar l’activitat turística al conjunt del municipi: es convertirà en un centre d’activitat i contribuirà a crear llocs de treball directes.

L’alcalde Antoni Roig va assegurar que no fer res a la rectoria hauria estat una irresponsabilitat” molt gran per l’important valor patrimonial d’aquest conjunt històric. El terme municipal de la Baronia de Rialb està format per la unió d’antigues parròquies, pobles i masies, amb una multutud d’ermites i esglésies romàniques, vint-i-tres en total.

En les dues darreres dècades el consistori ha rehabilitat les escoles de Palau, Pallerols, la Serra, el Puig i la Torre com a allotjaments que es lloguen per al turisme rural, encara que el municipi els fa servir com a equipaments socials per a celebracions d’aplecs o festes majors quan no hi ha turistes, i actuen com a locals socials d’aquests nuclis de població.

Marc ideal per a la pràctica dels esports aquàtics i d’aventura
La construcció de l’embassament de Rialb va modificar el terme municipal de la Baronia, i alhora va crear noves expectatives turístiques a la zona. El municipi s’ha convertit en el marc ideal per a la pràctica d’esports aquàtics, com poden ser el piragüisem i la pesca, a banda de l’excursionisme, ja que disposa d’un ampli ventall de possibilitats, amb rutes a peu o en bicicleta pels nuclis del municipi, o masos que conserven tot l’encant de les edificacions rurals. De fet, juntament amb les altres poblacions del Consorci Segre-Rialb a la zona hi ha fins a un miler de places d’allotjament turístic.

Podeu llegir la notícia original en aquest enllaç.