La Baronia de Rialb ha estat inclosa al projecte EpireMed, un projecte transfronterer per potenciar el turisme sostenible al conjunt del Pirineu i Prepirineu catalans, a banda i banda de la frontera. El projecte inclou un total de 17 comarques, de les quals cinc són de la Catalunya Nord (Rosselló, Conflent, Vallespir, Fenolleda i Capcir), 11 de la Catalunya Sud (Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Noguera, Alt Urgell, Solsonès, Berguedà, Ripollès, Garrotxa, i Alt Empordà), i una comarca (la Cerdanya) repartida entre els dos territoris.

El projecte EpireMed, que està finançat per la Unió Europea, i participat per la Generalitat de Catalunya i els governs regionals francesos de la Catalunya Nord, té com a objectiu crear productes turístiques que es basin en la integració dels atractius turístics a banda i banda de Catalunya, amb el nexe comú de la sostenibilitat, la qualitat i el valor afegit, tant per al turista com per al territori d’acollida.

EpireMed és una oportunitat per la Baronia de Rialb perquè pretén crear nous productes turístics transfronterers al voltant de l’anomenat Camí del Segre i de la Tet, un antic camí fluvial que comunica les ciutats de Lleida i Perpinyà resseguint els els dos rius, que s’uneixen al Coll de la Perxa, pas natural entre la comarca de la Cerdanya i del Conflent.

L’acció compta amb un pressupost global de més d’1,4 milions d’euros, cofinançat en un 65% per un fons FEDER per afavorir la integració econòmica i social entre la Catalunya Nord i la zona pirinenca de la Catalunya Sud. El projecte també inclou el desenvolupament d’una estratègia de màrqueting i promoció conjunta a escala nacional i internacional, i el desenvolupament de les alternatives de transport sostenible.

Està previst que totes les empreses i organitzacions interessades, que s’han d’apuntar a través del portal del projecte, es puguin beneficiar de formació especialitzada per augmentar la competitivitat i la sostenibilitat de l’oferta turística. El termini per inscriure’s s’acaba aquest desembre.

epiremed