Vilaplana estrena una única caldera de biomassa per a tots els veïns. En aquest nucli de la Baronia de Rialb acaben d’estrenar una caldera de biomassa que escalfa totes les cases del poble i, de retruc, pot evitar que es glacin els carrers. Es tracta d’un projecte pioner que combina l’estalvi energètic i la reducció d’emissions i dona sortida a la fusta dels boscos del municipi.

Consulteu la notícia al web de Catalunya Ràdio.

Catalunya Ràdio visita la Baronia de RialbA la Baronia de Rialb hi ha deu mil hectàrees de boscos, que podrien proporcionar energia tèrmica a cinc mil habitatges, segons càlculs de l’Ajuntament. La tecnologia que ho faria possible ja s’està posant a prova a Vilaplana, amb una caldera central d’on surten vuit connexions.

Els veïns, com la Mercè Codina, estan encantats amb el nou sistema, destacant la bona olor de fusta que fa el camió de la biomassa. Ho valoren com una eina brutal pel dia a dia, i per donar valor als llocs on es viu.

El projecte s’estendrà aviat a Gualter, el nucli més gran de la Baronia, tal com va explicar l’alcalde Antonio Reig, que destaca que s’està planejant com a objectiu que tota l’energia tèrmica que es gasti al municipi es generi amb biomassa, que és una energia quilòmetre zero.

Imartec Energia

La caldera la controla remotament des de Lleida l’empresa IMARTEC ENERGIA. El seu director tècnic, David Pijoan, destaca que la factura energètica es redueix fins a un seixanta per cent, i per tant, no només ens passem a una font d’energia renovable, fent un CO2 neutre, sinó que també s’aporta un estalvi econòmic com a valor afegit. Els tècnics també destaquen l’eficiència de la instal·lació, i que la mínima escalfor que desprenen les canonades que connecten la caldera i les cases impedeix que el paviment es congeli a l’hivern.