L’església romànica de Santa Maria de Palau serà declarada ben aviat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric, després que el Govern de la Generalitat hagi resolt incoar l’expedient de declaració. La disposició ha estat aprovada definitivament en la comissió d’urbanisme segons disposició de 13 de febrer que ha estat publicada al DOGC el dia primer de març.
L’església de Palau de Rialb ja formava part de l’inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, perquè havia estat protegit com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) l’any 2002, conjuntament amb la resta de 23 esglésies romàniques que formen el conjunt del Romànic de la Baronia de Rialb, amb el número de registre 221-I de 2002.

agost_Festa-Major-de-Sta_0
Santa Maria de Palau és un edifici que s’inscriu plenament en les formes de construcció del romànic català del segle XI o romànic d’arquacions cegues, i presenta una planta basilical de tres naus dividides en tres trams. L’església presenta una decoració exterior de façanes seguint un gran rigor compositiu, i ha estat restaurada, torbant-se en l’actualitat en molt bon estat de conservació.
Amb aquesta declaració la Baronia de Rialb passarà a comptar amb dos elements patrimonials protegits com a Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN), ja que el Monestir de Santa Maria de Gualter compta amb aquesta protecció des d’abans de l’explosió. Concretament des del juny de 1931, quan va ser declarat monument històric-artístic.