La Festa del Ranxo de Gualter, que ha tingut lloc aquest dimarts de carnestoltes, ha estat una de les edicions més concorregudes, amb la participació de 270 començals. La Festa, que com sempre ha tingut lloc a la plaça de Gualter, és un punt de trobada de veïns dels diferents nuclis que constitueixen la Baronia de Rialb. I per tant, a diferència de d’altres ranxos on la gent hi pot accedir lliurement, el Ranxo de Gualter és un àpat de la comunitat, on cal ser fill del municipi, o haver estat convidat per a poder-hi participar.WhatsApp Image 2019-03-05 at 14.47.12

El Ranxo de Gualter s’emmarca en la tradició catalana de celebrar àpats comunitaris abans de quaresma per afavorir el retrobament dels veïns al voltant d’una taula, i alhora suposaven un acte de solidaritat cap als veïns més necessitats. La tradició dels àpats de dimarts de carnestoltes s’ha conservat en diferents poblacions de la Ribera del Segre i del territori Montsec. Així, a part del Ranxo de Gualter també se celebra ranxo a Ponts, Organyà, Oliana o Coll de Nargó, i matança del porc a Artesa de Segre, la guixa a Isona o l’escudellada a Tremp.

WhatsApp Image 2019-03-05 at 14.27.52

Enguany el Ranxo ha estat presidit pel batlle de la Baronia de Rialb sr. Antonio Roig, acompanyat de la presidenta de la Diputació de Lleida, sra. Rosa Maria Perelló, i de la directora dels Serveis Territorials del Govern de la Generalitat sra. Anna Feliu, a més a més de nombrosos batlles de la comarca, diputats, i demés autoritats i representants de la Policia de Catalunya i de la Parròquia de Ponts.