Patronat d’Amics i Protectors del Monestir de Santa Maria de Gualter i romànic de la Baronia de Rialb

Ressenya històrica del Monestir de Santa Maria de Gualter

IMG-20160714-WA0005Aquest Monestir va ser un antic priorat benedictí depenent de Ripoll. L’any 1076 el compte Ermengol IV proposà d’erigir un establiment monàstic al lloc de Gualter. Alhora que el dotava d’un notable patrimoni. L’any 1118 ja s’hi fa patent l’existència d’una petita comunitat de monjos.

Anys mes tart hi fou creada una confraria laïcal , per construir potser de nou i amb caràcter monumental, el temple a honor de Santa Maria, Sant Pere i Sant Nicolau, i el 1207 i el 1207 tinguè lloc la dedicació de la nova església monasterial, amb motiu de la qual el compte Ermengol VIII d’Urgell li concedí noves donacions.

Cap a a fi de la guerra civil espanyola (1938), l’església fou convertida en magatzem de municions. Al batre’s en retirada, l’exèrcit republicà volà l’edifici i el pont sobre el riu Segre. La coberta del creuer quedà completament enfonsada i també les voltes de dues de les tres naus.

Després de molts anys de total abandó, l’any 1979 es va dur a terme una campanya de restauració, durant la qual s’hi van fer un seguit d’obres de consolidació de les restes de l’estructura i de neteja de l’interior. Una nova campanya es va endegar el 1985, quan es va restaurar íntegrament l’ala del claustre de la banda del migdia.

Al maig de 1999, gràcies a subvencions rebudes de la Comunitat Econòmica Europea i de la Generalitat de Catalunya s’inaugura el nou Ajuntament de La Baronia de Rialb, instal·lat a les dependències de l’antic edifici del Monestir de Gualter i es dona vida a l’edifici.

L’any 2004 es fa una nova actuació, consolidant els murs de l’església i construint uns passadissos superiors, adequats per contemplar la construcció arquitectònica. Finalment el 2013 es fa la coberta de zinc de la nau lateral i es cobreix el terra amb lloses de pedra.

Ara ens fixem un nou objectiu: la coberta amb vidre dels arcs de la teulada i també dels laterals per aconseguir tenir una sala polivalent adequada per al municipi. Ens caldrà el suport necessari per poder-ho tirar endavant.

Salutació de la Presidenta

IMG_20180610_114247Com a Presidenta del Patronat i en nom de tots els membres que formem la Junta, em plau donar-vos la Benvinguda.

L’objectiu del Patronat és no parar de lluitar per la promoció i protecció del Monestir de Santa Maria de Gualter i romànic de la Baronia de Rialb, que aquests darrers anys amb l’ajuda de l’Ajuntament, l’oficina de Turisme, el Consorci Segre Rialb i la Diputació de Lleida han donat un bon impuls a la seva divulgació.

L’acte més representatiu del Patronat es la Trobada Cultural al Monestir de Gualter que enguany arriba a la seva 25a edició el dia 21 de juliol de 2018 a la qual tothom hi es convidat. No solament els més de 120 socis de l’Entitat sinó també tots els simpatitzants amics i turistes que vulguin disfrutar d’aquesta diada que es pot dur a terme gràcies a tots els voluntaris que ajuden en la seva execució. A primers de juliol ja es podrá consultar el programa a la web.

Animo als grups d’amics i Associacions que vinguin a visitar-nos i a conèixer la historia del Monestir de Gualter i del nostre municipi amb 24 esglésies romàniques i un paisatge espectacular per disfrutar a l’entorn del pantà de Rialb.

Alguns apart de la visita decideixen celebrar-hi el bateig o comunió dels seus fills i també el seu casament o al propi Monestir de Gualter o en alguna de les cases rurals del Municipi. Han vingut canadencs, americans, talians….. i aquest any tenim en perspectiva uns irlandesos.

Seguirem treballant de forma desinteressada, ja que considerem que es el nostre deure i agraïm a tots els socis i entitats col·laboradores el suport que any rere any estan donant a la Trobada del Monestir i també al Patronat. Esperem veure’ns a la propera Trobada.

Ben cordialment.

M.Dolors Caelles Baró

Presidenta del Patronat d’Amics i Protectors del Monestir de Santa Maria de Gualter i romànic de la Baronia de Rialb.

Programa de la Trobada Cultural al Monestir

25ª Trobada Monestir-cartellLa Trobada Cultural al Monestir de Santa Maria de Gualter, arriba aquest 2018 a la 25ena edició, i tindrà lloc el proper dissabte 21 de juliol amb un programa ple d’activitats per a tots els públics.

La jornada s’obrirà a les dotze del migdia amb l’espectacle infantil ‘Traginer de contes’ a càrrec del grup Sac d’Espectacles en diferents llocs del recinte del Monestir.

Ja a la tarda, està prevista l’arribada d’autoritats i visita als expositors a partir de les sis de la tarda. Hi haurà exposició i venda de productes artesanals de diferents artistes, entre els quals del ceramista Jordi Rosell de Sant Llorenç de Montgai, i del pintor igualadí TINES, que presentarà l’exposició ‘L’anima de la Baronia’.

La tradicional missa del monestir tindrà lloc a les set de la tarda, i estarà concelebrada per l’arquebisbe d’Urgell monsenyor Joan Enric Vives, acompanyada per la Banda Municipal de Música de Lleida.

El concert de la Banda Municipal de Lleida arribarà a 1/4 de 9 del vespre, amb un programa que inclou música popular catalana i temes coneguts de bandes sonores de pel·lícules.

Cap a 2/4 de 10 del vespre tindrà lloc la presentació del llibre ‘Viatge universal pel Pirineu’ a càrrec de l’autor, Joan Obiols de la Seu d’Urgell, i seguidament començarà la tradicional cantada d’havaneres, que enguany torna a comptar amb el grup Port Bo de Calella de Palafrutell, amb rom cremat a la mitja part.

Un any més hi haurà servei de bar al claustre durant la Trobada Cultural, que està organitzada pel Patronat d’Amics i Protectors del Monestir de Santa Maria de Gualter i Romànic de la Baronia de Rialb.

Us podeu descarregar el programa en aquest enllaç.