La Conselleria de Governació ha fet públic aquest mes d’abril el dictamen que confirma que el territori en litigi al voltant del Forat del Bulí pertany al municipi de la Baronia de Rialb. La decisió es basa en el fet que l’acta del del 7 d’octubre del 1972 practicada per reconèixer la línia de terme ‘consta i assenyala les fites comunes entre aquests municipis’. D’aquesta manera la conselleria reconeix els arguments aportats per l’ajuntament, i insisteix en el criteri que ja va donar a conéixer el mes de novembre, amb un dictamen que donava la raó a la Baronia i que ara ha quedat ratificat.

El salt d’aigua conegut com el Forat del Bulí està situat a la zona del Rialb Sobirà, a cavall dels dos termes municipals. És un espai natural únic que és visitat cada any per més de 1.200 aficionats a l’espeologia i al barranquisme. Es tracta d’un sistema d’engorgats únic a Catalunya per ser uns solcs molt estrets i profunds, però al mateix temps accessibles per a tots els públics. L’aigua del riu Rialb es filtra pel lloc de les Cots i no reapareix fins al forat de Buli, abans de la desembocadura del riu a través d’un túnel de més 100 metres de llargària obert a la roca.

El litigi per la delimitació territorial del municipi amb el consistori de Coll de Nargó té el seu origen en el mapa municipal de Catalunya qe va impulsar la Generalitat l’any 2009, i que per error assignava els terrenys en conflicte a l’ajuntament de l’Alt Urgell, fet que va ser recorregut per l’Ajuntament de la Baronia de Rialb. Segons el dictamen, el territori en conflicte pertanyen a la Baronia perquè ‘consta a l’acta d’operació practicada per reconèixer la línia de terme i assenyalar les fites comunes entre aquests municipis del dia 7 d’octubre del 1972’.