Fins a cinc esglésies seran les protagonistes de la nova ruta del romànic de la Baronia de Rialb, que tindrà lloc el dilluns 6 de desembre, coincidint amb el pont de la puríssima. En aquesta edició, les protagonistes seran les esglésies de la Torra, de Polig, del Solé i de Vilaplana.

Així, després de la benvinguda als participants, que tindrà lloc al Monestir de Santa Maria de Gualter a de 2/4 de 10, s’iniciarà l’itinerari visitant l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Torra, del segle XI i considerada un cas molt singular dins del conjunt arquitectònic del primer romànic català.

El recorregut continuarà amb la visita de l’antiga vila closa de Polig, on es custodia el retaule gòtic de Sant Iscle i Santa Victòria, que és originari de la Torra. I tot seguit, es visitarà l’església de Sant Pere del Soler, un temple que s’emmarca dins del segon romànic, al segle XII.

Sant Esteve de Pallerols de Rialb, construït al segle XVIII a partir d’una antiga església romànica, de la que se’n conserven dos absis, serà el següent monument de la Ruta del Romànic de la Baronia. La jornada s’acabarà al nucli de Vilaplana, on es coneixerà l’església de Sant Miquel, un exponent molt ben conservat del segon romànic català del segle XII.

Amb una durada de quatre hores, l’activitat es durà a terme sota el guiatge del Jaume Marvà, guia habilitat de turisme de Catalunya, i tècnic de turisme de l’Ajuntament de la Baronia de Rialb. El preu és de 10€, i cal tramitar la inscripció contactant telefònicament o per correu electrònic amb l’Oficina de Turisme, o bé omplint aquest formulari.