L’accés a alguna de les zones forestals del municipi de la Baronia de Rialb estarà restringit com a mínim fins aquest dissabte, dins de les accions que s’han dut a terme quan s’ha activat el nivell 3 del Pla Alfa de prevenció de riscos d’incendi. L’acció, que es podria allargar en funció de l’evolucó de l’onada de calor, s’ha dut a terme al conjunt del territori Montsec, i inclou una àrea de més de 25.000 hectàries conformada pel Montsec d’Ares, el Montsec de Meià i la zona del Rialb Sobirà, i que també inclou territoris de les comarques veïnes del Pallars Jussà i l’Alt Urgell.

Tot aquest perímetre estarà vigilat conjuntament entre els Agents Rurals, els Mossos d’Esquadra i els Bombers de la Generalitat amb l’objectiu de minimitzar el risc d’incendi, evitant la presència de persones en una zona on la vegetació pateix una mancança d’aigua i on, sumat a les altes temperatures i la baixa humitat d’aquests dies, és més fàcil que un foc es pugui estendre ràpidament.

El cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, ha explicat que amb la restricció dels accessos als boscos del Rialb Sobirà i a la serra del Montsec, que s’allargarà com a mínim fins aquest dissabte, el que es busca és ‘evitar danys personals’ davant d’un hipotètic incendi. En aquest sentit, ha afegit que es tracta d’una zona on la massa forestal és contínua i està freqüentada per gent. Ricou ha afegit que en cas de detectar que alguna persona hi entra sense autorització, aquesta serà sancionada. El cap dels Agents Rurals ha justificat la posada en marxa d’aquesta mesura per la situació actual d’onada de calor, on ‘qualsevol petita injecció pot provocar un gran incendi’. La vegetació de l’entorn de la comarca de la Noguera pateix actualment una mancança d’aigua, element que afavoreix el risc d’incendi en un moment en què les temperatures són altes i hi ha una baixa humitat relativa, segons ha detallat Ricou.

El territori Montsec no és l’únic a patir restriccions durant aquesta setmana. Aquest dijous ha estat activat el Nivell 3 de