El Romànic ha estat el protagonista un any més de la festivitat de Sant Joan a la Baronia de Rialb, amb una nova edició de la Ruta del Romànic, que té lloc tradicionalment en aquesta festa, i que l’any passat es va haver de suspendre per la pandèmia.

L’activitat consisteix en visitar acompanyats d’un guia de l’Oficina de Turisme una tria d’esglésies de l’alta edat mitjana. L’activitat que ha començat a 2/4 de 10 del matí i ha tingut una durada de quatre hores, ha tingut en aquesta ocasió cinc esglésies com a protagonistes, totes situades a tocar del Riu Rialb. En primer lloc, i després de la presentació de l’activitat a les dependències de l’antic Monestir de Gualter, els participants s’han desplaçat fins al Rialb Sobirà per a conèixer un temple del segle XI, construir al damunt d’un petit tossal als meandres del Rialb a prop de la popular zona de bany.

Seguidament els participants han s’han anat desplaçant Rialb avall, per aturar-se de nou a Sant Miquel de Mas Palou, un temple del segle XII, d’una sola nou i coberta de canó apuntada, que sorprèn per la seua capçalera plana.

A continuació els participants han continuat riu avall fins a arribar a l’àrea del dolmen per descobrir l’ermita de Sant Eulàlia de Pomanyons, la única església de la Baronia que va quedar afectada per la construcció de l’Embassament de Rialb, i que va fer que l’església es desmuntés, nomerant les pedres pedra a pedra, i es tornés a construir en l’actual emplaçament.

Les dues grans esglésies del dia van arribar a la part final de la jornada. En primer lloc els participants es van desplaçar fins a Sant Girvés de la Torra, un temple del segle XI de planta basilical de tres naus, i capçalera amb tres abssis. Com amb Sant Martí, a Sant Girvés els visitants van poder gaudir de la decoració típica del primer romànic, amb les lesenes i les arquacions cegues.

L’activitat es va cloure a la Torra, Primer amb la visita del temple de Sant Iscle i Sant