El nucli de Vilaplana, a la Baronia de Rialb, estrena ‘district heating’, un sistema de calefacció amb biomassa on amb una única caldera de pèl·lets es dóna calor a les cases i carrers del poble.

ESMERALDA FARNELL. Diari Segre

El nucli de Vilaplana ha instal·lat un sistema de calefacció urbana o ‘district heating’ amb biomassa, que permet proveir d’energia tèrmica (aigua calenta i calefacció) els vuit habitatges d’aquest població, i fins i tot, l’únic carrer del poble.

SEGRE: Calefacció central per a Vilaplana

Una sola caldera de biomassa escalfarà les vuit cases del poble, i fins i tot el carrer, a Vilaplana. Aquest nucli de la Baronia de Rialb ha encetat un sistema de ‘district heating’ pioner que permetrà als veïns estalviar fins a un 60% del cost de la calefacció i l’aigua calenta dels seus habitatges. A més, farà possible la gestió de l’excés de massa forestal del municipi, reduir les emissions contaminants, i crear llocs de treball locals vinculats a l’aprofitament de la biomassa com a font d’energia. Així ho va explicar aquest divendres Antonio Reig, alcalde de la Baronia, durant la presentació d’aquest nou sistema a tots els veïns del municipi.

El sistema inclou una xarxa de conduccion