El nucli de Vilaplana, a la Baronia de Rialb, estrena ‘district heating’, un sistema de calefacció amb biomassa on amb una única caldera de pèl·lets es dóna calor a les cases i carrers del poble.

ESMERALDA FARNELL. Diari Segre

El nucli de Vilaplana ha instal·lat un sistema de calefacció urbana o ‘district heating’ amb biomassa, que permet proveir d’energia tèrmica (aigua calenta i calefacció) els vuit habitatges d’aquest població, i fins i tot, l’únic carrer del poble.

SEGRE: Calefacció central per a Vilaplana

Una sola caldera de biomassa escalfarà les vuit cases del poble, i fins i tot el carrer, a Vilaplana. Aquest nucli de la Baronia de Rialb ha encetat un sistema de ‘district heating’ pioner que permetrà als veïns estalviar fins a un 60% del cost de la calefacció i l’aigua calenta dels seus habitatges. A més, farà possible la gestió de l’excés de massa forestal del municipi, reduir les emissions contaminants, i crear llocs de treball locals vinculats a l’aprofitament de la biomassa com a font d’energia. Així ho va explicar aquest divendres Antonio Reig, alcalde de la Baronia, durant la presentació d’aquest nou sistema a tots els veïns del municipi.

El sistema inclou una xarxa de conduccions subterrànies a l’únic carrer de la població, que connecta que connecta les vuit cases amb la caldera de biomassa. Un efecte inesperat, encara que benvingut, d’aquesta instal·lació, és que la calor sota el sòl impedeix que el paviment es congeli a l’hivern. La caldera ha començat a funcionar en les últimes setmanes, i està pendent de desplegar els últims enllaços.

D’aquesta manera la Baronia de Rialb es converteix en el primer municipi on s’han connectat els habitatges a una caldera central, més enllà de d’altres experiències on es fa servir per escalfar equipaments públics, utilitzant en tots els casos biomassa per tal d’estalviar fins a un 50% en calefacció. La Baronia té excedents de massa forestal, i per al consistori saber gestionar-la ha de proporcionar tant recursos propis com ocupació de qualitat que fixi gent a la població, en paraules d’Antonio Roig. Aquesta iniciativa és un exemple de com la gestió de boscos forestals ‘pot contrubuir a crear productes i aprofitar-los energènticament, subministrant un producte KM-0 a tots els veïns del municipi’.

SEGRE Calefacció central amb biomassa