La Trobada al Monestir de Sta. Maria de Gualter, un any més de gom a gom

El passat 22 de juliol es va celebrar, un any més, la 24ª Trobada al monestir de Sta. Maria de Gualter. La festa està cada vegada més arrelada i va comptar amb unes 700 persones de la comarca i d’altres punts de Catalunya.

La Festa Cada any s’intenta donar un caire cultural a la Trobada i aquest any es va dedicar al 150è aniversari del naixement de’n Josep Puig i Cadafalch, amb una exposició de fotografies i la xerrada del Sr. Esteve Mach (President de Associació). Cal ressaltar que en Puig i Cadafalch durant la seva època d’estudiant va venir estudiar la construcció de l’església de Santa Maria de Palau.

Olga Olivera-Tabeni, de Bell-lloc a través del seu projecte “en el fil de l’aigua” presentà la investigació i producció artística feta al voltant de l’embassament de Rialb. Es farà una propera sessió explicativa per l’autora el dia 19 d’agost i restarà oberta fins el 30. També vam gaudir dels treballs de ganxet i sabons artesans de Pilar Alcalà de Ponts i de l’audiovisual sobre els fets històrics de La Baronia de Rialb, de l’Antonio Canes de Gualter.

En un altre ordre de coses, la tradicional Missa a l’església no hi fa faltar, i amb molt d’encert vam comptar amb els joves de Vilaplana per acompanyar-la musicalment. Les altres dues actuacions importants de la nit van ser EL QUARTET GAUDI, músics de l’orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC) amb els trombons de Jordi Masip, Gabriel Mateu, Senent Domingo i Joan Palacio que van impactar amb el seu repertori.

I per acabar la vetllada, la dinàmica actuació d’havaneres “Els Cremats” de Calella de Palafrugell, sis nois ben disposats a fer-nos passar una nit agradable amb la seva música que ho van aconseguir, i fins i tot, van fer callar al públic cantant a capella una de les seves cançons al mig del claustre. Fet insòlit que mai havia passat. Tot això, acompanyat del tast del rom cremat i l’entrepà acabat de fer.

Els socis del Patronat d’Amics i Protectors del monestir de Sta. Maria de Gualter I és que els socis del Patronat d’Amics i Protectors del monestir de Sta. Maria de Gualter ja en són 170. Cal remarcar que arribar al soci 170 no vol dir que hi hagin 170 socis, actualment hi ha 120 persones com a socis, la resta han anat desapareixent pel camí i cada any a la Missa es tingué un record pels que ens han deixat, com en Manel Gabriel, l´Anna Solé, la Pilar Bernaus, el Josep Mª Trilla i la Montserrat Eroles.

Ma Dolors Caelles