Un any mes la vila de Gualter serà l’escenari aquest proper dimarts de carnestoltes de la Festa del Ranxo, una de les festes més arrelades i concorregudes de la Baronia de Rialb.

A diferència de d’altres poblacions, el Ranxo de Gualter ésfebrer_Festa-del-Ranxo_1 una festa d’agermanament entre veïns, i per tant no hi és permesa la participació de turistes o forasters si no han estat convidats per alguna casa del poble, o per algun veí d’algun dels nuclis de la Baronia.

La festa del Ranxo de Gualter s’emmarxa dins dels àpats comunitaris típics de la zona de la Ribera del Segre i el Montsec en dimarts de Carnestoltes, per celebrar amb disbauixa i àpats copiosos la fi de del temps d’excessos tot just abans del dimecres de cendra, l’inici dels quaranta dies de dejuni i abstinència que suposa la quaresma en el calendari cristià.

És en aquest context que també trobem d’altres festes de la comarca i territoris veïns, com són la Matança del porc d’Artesa de Segre, la Guixa d’Isona, la Calderada de Tremp, o les festes també dites del Ranxo a Ponts, Oliana, Organyà o Coll de Nargó.