En el marc de les Jornades Europees de Patrimoni el Monestir de Santa Maria de Gualter oferirà una jornada de portes obertes. L’activitat tindrà lloc el dissabte 13 i el diumenge 14, en el que es podrà visitar les dependències de l’antic priorat benedictí, i també de forma gratuïta participar a qualsevol de les quatre visites guades que s’oferiran per a l’ocasió. Seran el dissabte i el diumenge a les 11 del matí i a 2/4 d’1 del migdia. Per a aquesta activitat no caldrà reserva prèvia, a diferència de la descoberta del romànic del divendres 12, per la que sí que caldrà reserva prèvia.

Jornades Europees de PatrimoniSanta Maria de Gualter va ser un petit priorat benedictí depenent del Monestir de Ripoll, d’estil tardo-romànic. El monestir va ser fundat el 1118, afavorit pels comtes d’Urgell, que ajudaren a reunir-hi un bon patrimoni. L’església fou consagrada el 1207, i el 1593 es va convertir en església parroquial amb la supressió del cenobi per part del Papa Ciment VIII.

Es tracta d’un conjunt arquitectònic format per una església monàstica de planta basilical on s’hi aprecia la grandesa i la bellesa de l’estructura romànica, un recinte claustral, i restes dels antics espais monàstics com la Sala Capitular. Del claustre original romànic avui només es manté alçada la galeria sud, és una estructura del segle XII amb coberta de fusta i amb uns arcs de mig punt, sostinguts per unes curtes columnes rematades per uns capitells esculpits amb temes vegetals.

Malgrat la destrucció durant la Guerra de Franco, la reconstrucció d’unes passarel·les superiors permet la visita i la visualització en alçada de la nau basilical. El conjunt va ser restaurat a finals del segle XX, i en l’actual alberga l’Ajuntament i l’Oficina de Turisme de la Baronia de Rialb.