L’activitat de descoberta del patrimoni romànic del municipi ha arribat aquest cap de setmana a una nova edició, consolidant d’aquesta manera una iniciativa que permet, en diferents jornades durant l’any, d’anar difonent les 23 esglésies de la Baronia a turistes i visitants.

Els participants de la edició d’aquest diumenge han valorat molt positivament la iniciativa, que ha permès de conèixer un total de sis esglésies romàniques.

L’activitat ha començat a Santa Maria de Gualter, on els visitants han conegut el claustre, l’església i demés estances d’aquest antic priorat, i a través del centre d’interpretació situat a l’oficina de l’ajuntament s’ha fet una presentació del conjunt romànic i demés elements patrimonials de la Vall del Rialb.

Cisterna de l'Àrea del Dolmen de Sòls de Riu

Cisterna de l’Àrea del Dolmen de Sòls de Riu

Posteriorment el grup ha visitat l’Àrea del Dolmen, un mirador situat a la riba de l’embassament de Rialb, i que forma una zona de descans amb diferents elements patrimonials: s’hi pot veure el pel dòlmen de Sols de Riu, l’ermita de Santa Eugènia de Pomanyons i les cisternes descobertes de pedra, del segle XI, que es feien servir per emmagatzemar l’aigua de la pluja. Seguidament el grup es va desplaçar fins al nucli de la Torre de Rialb, per descobrir-hi l’església amb la seua estructura i arquitectura particulars, que la fan una de les esglésies romàniques més singulars de la zona.

L’activitat va proseguir amb la visita del pintoresc nucli de Vilaplana, aturonat a la vora de la Ribera del Segre, i la seua església romànica de Sant Miquel, que va ser restaurada recentment. Els visitants també van poder-se desplaçar fins al nucli de Pallerols per descobrir els elements romànics que resten integrats a dins de l’església de Sant Esteve, una construcció neoclàssica del segle XVIII.

Aquesta edició del ‘Descobreix el Romànic’ va acabar visitant el nucli de Politg, els diferents elements que queden de l’antiga vila closa, l’església de Sant Josep, i el retaule gòtic de pedra policromada de Sant Iscle i Santa Victòria que s’hi conserva. Des de l’oficina de turisme es fa una valoració molt especial d’aquesta activitat, i ja pensen en la darrera edició de les sortides del romànic d’enguany, que tindrà lloc el diumenge 7 d’octubre, aquesta vegada per esglésies de la zona del Rialb Sobirà.

Fotografies: Emili Gutiérrez