Aquesta setmana la Baronia de Rialb ha estrenat la nova senyalització que certifica el municipi de tenir un cel sense contaminació lumínica. El nou cartell està ubicat a la travessia de Gualter, poc després d’haver entrat al municipi venint de Ponts, i informa que s’entra a una Zona Starlight, especificant que es tracta d’una àrea on la foscor natural de la nit té un valor especial i està protegida.

La Baronia de Rialb forma part d’una làmina més gran de territori amb cel protegit, que inclou bona part dels municipis prepirinencs de la Noguera, i supera a data d’avui els 1.400 Km2, amb un total de divuit municipis, dividits en dos grups, els que son Reserva Starlight com la Baronia de Rialb, i els que son Destinació i Reserva Starlight.

Les noves plaques indicatives formen part del Projecte Pirineus la Nuit, un projecte europeu on a part del territori Montsec també hi participen territoris del País Basc i d’Occitània, i és una iniciativa dedicada a la conscienciació de la necessitat de la protecció del medi nocturn, finançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER.

Baronia de Rialb Starlight - 2