En motiu de la Trobada Cultural del Monestir aquest divendres s’inaugura una exposició amb instruments musicals d’arreu del món. La presentació de la Mostra Vicenç Martí es durà a terme aquest divendres 23 de juliol a les 20h del vespre, en un acte que s’acabarà amb un concert del violinista Vassil Lambrinov i el violoncel·lista Joan Palet.

Està previst que en la inauguració hi prengui part els srs. M. Alba Prat i Jaume Ortínez en nom de la família propietària per explicar anècdotes de les diferents adquisicions que van protagonitzar la família Martí-Prat durant els anys que van anar reunint la col·lecció. Estaran acompanyats de l’alcalde de la Baronia de Rialb, sr. Antònio Reig, el president del Consell Comarcal sr. Miquel Plensa, així com la sra. Dolors Caelles, presidenta del Patronat d’Amics i Protectors del Monestir, entitat organitzadora de la trobada.

L’exposició serà una oportunitat única per conèixer una petita mostra d’una de les col·leccions privades d’instruments de música més importants de Catalunya, que el senyor Martí va crear i va anar ampliant durant la seva vida, aprofitant els nombrosos viatges que va fer per tots els continents, i que en l’actualitat està formada per més de cent peces.

Entre els instruments hi destaquen un morin kuur, vistós instrument de corda provinent de Mongòlia que destaca per tenir al capdamunt del màstil un cap de cavall, o bé un quanun, instrument de corda de l’Iran. De la Xina s’hi podrà observar un sheng, que és un instrument de vent, i un erhu, que és un instrument de cordòfon amb dues cordes. La mostra també inclourà rebabs de la Índia i d’Indonèsia, violes de roda d’Occitània i d’Hongria, o una bandura d’Ucraïna.

La importància de la mostra rau en el fet que aquesta col·lecció privada normalment no és visitable perquè està instal·lada en domicilis privats de la família, si bé hi ha contactes per tal que formin part d’una exposició permanent a les dependències del Miracle de Riner, al Solsonès.

La mostra serà visible tots els matins des del 23 de juliol al 15 d’agost en horari de matins, i es troba exposada a la sala d’actes de l’Ajuntament de la Baronia de Rialb, situada al primer pis de les antigues dependències monacals del Monestir de Gualter.