Aquest dilluns ha tingut lloc una nova edició de la Ruta del Romànic de la Baronia de Rialb, una proposta turística i cultural singular que consisteix en visitar en cada edició una tria de cinc monuments entre el conjunt de vint-i-cinc esglésies del municipi que conserven elements romànics.

Després d’acollir els visitants al recinte monàstic de Santa Maria de Gualter, seu de l’Oficina de Turisme, el grup s’ha desplaçat amb vehicles privats fins a l’Area del Dolmen de Sòls de Riu, una àrea recreativa a la vora de l’embassament de Rialb on a més a més del dolmen també hi ha la petita església romànica de Santa Eulàlia de Pomanyons.

Seguidament la comitiva s’ha desplaçat direcció Pallerols fins al Mas de Palou, una masia que des del segle XII compta amb la pròpia capella privada, és Sant Miquel de Mas Palou.

Seguidament la comitiva s’ha desplaçat fins al nucli de la Torre de Rialb per conèixer una de les joies romàniques del municipi: l’església de Sant Iscle i Santa Victòria. Al nucli han estat rebuts pel batlle sr. Antònio Roig, que ha ofert una visita a l’antiga rectoria, un alberg recentment inaugurat a l’interior del qual s’han descobert les finestres romàniques que es trobaven a la façana de ponent de l’església.

A la darrera part de la Ruta pel Romànic el grup s’ha desplaçat fins a l’antiga vila closa de Politg, per veure de prop els retaules gòtics que es troben ubicats a l’església de Sant Josep. Es tracta d’un políptic de pedra policromada pertanyent al segle XIV, i provinent de l’església de la Torre. La Ruta del Romànic de la Baronia de Rialb s’ha acabat en aquesta edició a la bonica església de Sant Miquel de Vilaplana, un edifici del segle XII que ha estat restaurant ara fa dos anys, i que és el primer monument del municipi que compta amb una il·luminació interior per rellançar els aspectes arquitectònics originals.

Amb aquesta activitat ja són dues les edicions de la Ruta del Romànic que s’han dut a terme aquest any, oganitzades per l’Oficina de Turisme de la Baronia de Rialb. Però no seran els únics. Des de l’Oficina de Turisme s’ha aprofitat per presentar les altres dues edicions que estan programades per enguany: una el dissabte 12 d’octubre i una altra el divendres 6 de desembre.

Fotografies: Francesc Puig Riera i Jordi Contijoch

Ruta del Romànic. La Torre de Rialb. Foto: Jordi Contijoch

Ruta del Romànic. La Torre de Rialb. Foto: Jordi Contijoch