L’Ajuntament de la Baronia de Rialb i el Patronat d’Amics i Protectors del Monestir de Santa Maria de Gualter i romànic de la Baronia de Rialb han decidit suspendre l’edició d’enguany de la Trobada Cultural al Monestir de Gualter, prevista inicialment pel dissabte 18 de juliol, i que enguany hagués arribat a la 27ena edició.

L’organització explica que la decisió s’ha fet per prioritzar la salut dels participants i visitants, una vegada s’ha comprovat la dificultat de poder mantenir el model de festa actual, que es desenvolupa en espais reduïts, amb les noves normatives de protecció i distanciament, necessàries en l’actual situació per prevenir el contagi del coronavirus.

L’organització ja ha començat a treballar per a l’edició de l’any vinent, que serà -com sempre- el penúltim dissabte de juliol, i per tant, el 24 de juliol del 2021, per tal que sigui tan animada i variada com les edicions anteriors.

Una festa consolidada en el calendari del Segre Mitjà

La Trobada al Monestir de Gualter s’ha convertit en un referent al calendari per als pobles de la rodalia de Gualter, però també per a les comarques veïnes, aplegant unes 600 persones.

El programa gira al voltant d’una variada oferta cultural i musical, que té com a element principal el sopar i audició d’havaneres al claustre del monestir, acompanyats sempre per alguna de les formacions punteres en havaneres de Catalunya. El programa es complerta amb d’altres actuacions musicals a l’església del monestir, així com una celebració religiosa, a més d’exposicions, presentacions literàries o xerrades. La festa implica la participació d’una cinquantena de voluntaris, responsables de tenir cura de fins al darrer detall, des del rom cremat fins als entrepans recent fets.

Sense Trobada, però amb activitats al Monestir

Malgrat la suspensió de la Trobada, les dependències de l’antic monestir benedictí no estaran tancades: des de l’Oficina de Turisme de la Baronia de Rialb s’oferiran duran tot el cap de setmana les visites guiades en l’horari habitual, dissabtes i diumenges a les 11h i a 2/4 d’1. Per als visitants que s’estimin més una visita lliure, el conjunt monumental que formen el claustre i l’església de l’antic monestir estaran oberts per a la visita lliure durant tot el cap de setmana.

Així mateix, les dependències de l’antic priorat acolliran l’exposició ‘Segre endins’ del 18 al 26 de juliol. Es tracta d’un projecte que recupera imatges i testimonis del procés de construcció de l’embassament de Rialb, una proposta itinerant pels diferents ajuntaments afectats, que vol ser un testimoni d’un esdeveniment amb un gran impacte físic i social, que canviaria per sempre més el futur del territori. L’exposició ‘Segre endins’ és una memòria de la construcció del pantà, però també de tots els espais que van quedar negats per les aigües.