L’església de Santa Maria de Ramoneda és una de les novetats de la nova edició de les Rutes del Romànic que tindrà lloc el dia de Sant Joan. Una activitat que també inclourà les esglésies de Sant Martí, Bellfort i el Puig de Rialb. La sortida es desenvoluparà a partir de les 10h del matí i tindrà una durada prevista de quatre hores.

Està previst que ja jornada s’inicïi al Monestir de Gualter. Com sempre, l’activitat combinarà esglésies públiques amb d’altres esglésies de titularitat privada, i monuments de diferent tipologia pel que fa a l’estil arquitectònic, al segle de construcció o a la tipologia de l’església.

En aquest cas l’activitat donarà a conèixer quatre esglésies de l’estil romànic ple català, propi del segle XI. Són les esglésies de Sant Serni de Bellfort, Sant Martí de Terrassola, Sant Andreu del Puig i Santa Maria de Ramoneda. Volem agrair en especial a la família Sentoll per obrir-nos les portes d’aquest darrer temple, vinculat al Mas de Ramoneda. Cal dir que abans d’arribar a Ramoneda també es visitarà l’alzinera de Cal Penjat, un arbre mil·lenari que forma part del catàleg d’arbres històrics de Catalunya.

Recordem que la Baronia de Rialb constitueix un conjunt patrimonial únic a Catalunya pel que fa al patrimoni romànic, amb un total de vint-i-cinc esglésies, destacant per la seva varietat, i al mateix temps simplicitat. Bona part d’aquestes esglésies compten amb el reconeixement com a Bé Cultural d’Interès Na