Rutes en cotxe!

Ruta: Monestir de Sta. Maria de Gualter > direcció Tremp > Cruïlla del Puig i St. Cristòfol > El Puig > Masia Perdigués > direcció Tremp > Palau de Rialb > Ponts.
Durada: 1 hora i 45 minuts (48 km)
Ruta opcional: Direcció St. Marti > Riu Rialb
Durada: 30 minuts (8 km)

Ruta: Monestir de Sta. Maria de Gualter > km 5.6 > La Torre > direcció Ponts > Gualter
Durada: 1 hora (30 km)
Ruta opcional: La Torre > Mas La Pedra > direcció Vilaplana > Vilaplana > direcció Politg > Pallerols > direcció Ponts > Politg > direcció Ponts > Gualter.
Durada: 2 hores i 30 minuts (58 km)

Senderisme!

alzinera de cal penjat

L’Alzinera de Cal Penjat, a l’indret de Ramoneda, pertany a l’espècie d’alzina carrasca (Quercus ilex, subsp. rotundifolia). L’any 1990 va ser declarada arbre monumental i d’interès comarcal i local.

castell-de-tarabau

El Castell de Tarabau (ruines) pertanyia a la contrada alta del Rialb, al Rialb Sobirà, que més endavant, s’anomeria, en part, Vall de Tarabau. Sobre un turó, s’endevinen les restes del castell que, molts anys enrere, senyorejava aquests rodals.

gr1

El terme municipal està creuat pel GR-1 de manera transversal (est-oest) a la seva part mitja-alta. A la Baronia de Rialb entra per la zona est a la Serra de Sant Marc des de Peramola i surt pel puig de Sant Miquel i la Serra de Comiols a l’oest, ja al Pallars Jussà.

Fauna i natura!

Observació d’animals

Observació d’aus

Riu Rialb!

El riu Rialb, riu blanc –del llatí albus– es un afluent del Segre i neix sota el poble de Bóixols al Pallars Jussà. Es forma per la unió de dos altres rius: el de Collell i el de Pujals, vessant oriental de la Serra de Boumort. Discorre en direcció sud i té tres parts clarament diferenciades; l’alt, el mig i el baix Rialb.
Pel municipi hi transcorre el curs mitjà i baix del riu. En aquest tram del riu s’assenten diferents pobles i parròquies. Franquejat per turons, diverses valls secundaries i estructurant-se com a corredor destacat enmig de zones amb un relleu molt irregular i feréstec, hi trobem l’anomenat Forat de Bulí, lloc on el riu s’engorja i on convergeixen quatre torrents tot formant un indret espectacular.

Barranquisme

Passeig per fer en un dia caluros d’estiu baixant un tram del riu molt bonic amb aigües cristalines. No us oblideu de portar el material adequat i de respectar sempre l’entorn natural. No fer-lo mai abans, durant o després de pluges, ja que pot ser perillós.

El Forat de Bulí és un tram engorjat del riu Rialb a les calcàries més occidentals de la serra d’Aubenç, en l’indret de Gavarra, del terme municipal de Coll de Nargó i la Baronia de Rialb.

Es tracta de quatre solcs molt estrets i profunds. En realitat, l’aigua del riu es filtra pel lloc de les Cots i no reapareix fins al forat de Buli, enclavada en la zona més feréstega del congost, donant lloc a aquesta notable surgència vauclusiana. Finalment, el riu desemboca a un túnel obert a la roca d’uns 100 metres de llargària. Donat el caràcter específic del relleu i de la seva carstificació, fa d’aquest sistema d’engorjats un fenomen únic a Catalunya.

Barranc curt: 40€/p – 3h
Menors de 14 anys: 35€/p – 3h

Barranc llarg: 50€/p – 5h
Menors de 14 anys: 45€/p – 5h

LAPICA TRIPS – SEGRE MITJÀ
info@lapicatrips.com
+34 637 844 366
+34 93 205 36 67

Pantà de Rialb!

Direcció Tremp per la c-1412, al Km 3.3 trobem el mirador de la Presa de Rialb i al km 5.6 s’agafa el camí perimetral a l’embassament.
L’embassament de Rialb pertany als rius Rialb i Segre i s’estén pels termes de la Baronia de Rialb i Tiurana al nord-est de la comarca de la Noguera, i Peramola a l’Alt Urgell. La presa es començà a construir l’any 1992, s’omplí el 1999 i s’inaugurà l’any 2000. Els seus principals destinataris són els canals d’Urgell i Segarra-Garrigues, a més de proveir d’aigua uns 80 nuclis de població.
La construcció del pantà, que té els primers antecedents en un projecte dels anys seixanta, ha tingut una realització dificultosa, ja que durant trenta anys hom l’anà posposant per motius diversos. En el retard hi ha tingut un gran pes la tenaç oposició al desallotjament i el trasllat d’alguns o la totalitat dels habitants (un total d’unes 300 persones) dels caps dels tres primers municipis i d’agregats seus (Miralpeix per Tiurana i Castellnou de Bassella, la Clua d’Aguilar i Aguilar de Bassella).

Activitats

Paddle Surf 40 €/p (2-2.30 h)
Menors de 14 anys 35 €/p (2-2.30 h)

Caiac doble 40 €/p (2-2.30 h)
Menors de 14 anys 35 €/p (2-2.30 h)

Passeig amb barca motora 145 €/ 7p (2 h)

Bus Bob + Piscina
+ Open Caiac o Paddle Surf
 45 €/p (+15 persones)
Menors de 14 anys 40 €/p (+15 persones)

LAPICA TRIPS – SEGRE MITJÀ
info@lapicatrips.com
+34 637 844 366
+34 93 205 36 67

Lloguer de caiacs i barca motora

Lloguer (sense titulació):
Caiacs 10 €/h
Barca motora 10cv / 4-7 p  50 €/h
Barca motora 15cv / 6-11 p  60 €/h

Servei d’accés rampa a l’embassament  18 €
Lloguer amarratge  50 €/dia
Passeig amb barca motora 50cv  18 € – p/h (mín. 6p)

Caça!

A la Baronia de Rialb es practica la caça menor, amb la perdiu roja i la llebre com a espècies principals; la caça major, amb el senglar mitjançant la modalitat de la batuda; i el cabirol i la daina, mitjançant l’acostament (en període establert).

Les diferents Àrees privades de caça (APC) que ho tinguin establert al seu Pla Tècnic de Gestió Cinegètica, practiquen també, la mitja veda.

Per saber-ne més…

Pesca!

Per tal de practicar la pesca recreativa a Catalunya, cal disposar d’una llicència de pesca recreativa, que autoritza al seu titular a pescar en aigües continentals i marítimes. Per a pescar en una zona de pesca controlada, cal, a més, el permís personal i intransferible, que en el cas dels salmònids té durada d’un dia.
El permís és gratuït per aquells que acreditin la condició de jubilats, els que estiguin en situació d’incapacitat permanent total o absoluta, i les persones menors de catorze anys.

Pesca de salmònids al Riu Rialb

En conjunt, i independentment dels efectes de la presa de Rialb, la comunitat piscícola del Rialb presenta un bon estat de conservació, donada la qualitat de l’aigua i la inexistència d’impactes importants. Al riu Rialb es pesca la truita de riu autòctona (Salmo trutta fario), cosa que indica una bona qualitat de les aigües.

Pesca de salmònids al Riu Segre

El tram mitjà del riu Segre, ofereix entre altres modalitats, la pesca de salmònids, concretament es pesca la truita de riu. Artesa de Segre, Ponts i Gualter (ja a dins de la Baronia de Rialb) són les poblacions més importants d’aquesta zona.
El llegat històric, tant arquitectònic com natural, dona al Mig Segre un alt valor paissatgístic particular, caracteritzat també per tenir el Riu Segre.

Establiments col·laboradors
Bar Restaurant Cadí
Crta. Seu d’Urgell 39, Ponts
+34 973 460 002

Cal Basté
Crta. Seu d’Urgell 44, Ponts
+34 973 461 058

Hostal Catalunya
Av. Font de Valldans, 3 Ponts
+34 973 460 210

Societat de pesca més propera
Societat de Pescadors Esportius de Ponts
Plaça Planell 13, Ponts
+34 973 460 124

Oficina comarcal
Oficina Comarcal de Balaguer
C/ Barcelona 57, Balaguer
+34 973 44 36 03
anoguer.daaam@gencat.cat