Un territori ple de patrimoni històric per descobrir amb múltiples vestigis muts de l’època medieval.

Àrea del Dolmen

Monument funeràri del calcolític » Veure més

 Monestir de Santa Maria de Gualter

Conjunt monàstic destruït durant la Guerra Civil » Veure més

Romànic

L’abundància d’ermites i esglésies romàniques el converteixen en un paradís ideal per conèixer i visitar aquests monuments propis del segle XI i XII » Veure més

 Retaule de St. Iscle i Sta. Victòria

Conjunt escultòric policromat del s. XVI » Veure més

St. Esteve de Pallerols

Edifici de construcció neoclàssica que conserva bona part de l’església romànica»

Veure més

Format per antigues parròquies, pobles o caserius, masies, torres i fins antics monestirs amb molts segles d’història en les seves pedres, el terme de la Baronia de Rialb antigament es diferenciava en dues parts: el Rialb Jussà, que comprenia les terres més baixes i orientals, amb els nuclis urbans o religiosos de la Torre, Politg, Sant Girvés, la Serra i l’Oliva, i el Rialb Sobirà, que feia referència a les terres més altes i allunyades del Segre.

Àrea del Dolmen

Just al acabament de la Carretera Perímetral i sota el pont que porta direcció La Torre de Rialb i Politg, hi trobem l’Àrea del Dolmen, formada pel dolmen de Sòls de Riu, l’esglesiola de Sta. Eulàlia de Pomanyons i les cisternes de l’aigua del conjunt defensiu de l’antiga torre de Pomanyons. Tots aquests elements traslladats durant la construcció del pantà de Rialb, antigament es trobaven a la riba dreta del Segre, a Sòls de Riu.

El dolmen conegut també com Dolmen dels Tres Pilars és una construcció funerària que pertany al període eneolític o principi de l’època dels metalls. És el típic megàlit fet de grans pedres verticals d’una alçada d’1,70 a 1,85 m i una roca d’uns tres metres de llargada amb una amplada d’1,74 m que fa de coberta; l’entrada al monument funerari està a la banda nord i és mig tapada per una llosa, on s’hi pot veure un dibuix esgrafiat. Els habitants de les coves i de les cabanes de pastors foren els constructors dels dòlmens, que són un testimoni de culte i de la veneració als morts.

Els materials que si varen trobar, propis d’un sepulcre calcolític, es troben dipositats al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Entre ells destaca una destral de pedra polida i una punta de fletxa de sílex, fragments de vasos de ceràmica sense decoració i restes humanes corresponents a dos individus..

Monestir de Santa Maria de Gualter

L’indret de Ponts i de Gualter fou ocupat pel comte Guifré el Pelós abans del 890 i cedit al monestir de Ripoll perquè hi establís un priorat benedictí. La primitiva església no seria apta per al culte o litúrgia pròpia d’un monestir de benedictins. Vers el 1118 es fundà una confraria i es renovà per una altra; enllestida i consagrada el 1207.

El monestir fou un petit priorat depenent de Ripoll i fou contínuament afavorit pels comtes d’Urgell que ajudaren a reunir-hi un bon patrimoni. El 1593 però el Papa Ciment VIII suprimí el cenobi i l’edifici passà a ser església parroquial. El conjunt monàstic entrà aleshores en un estat d’abandó progressiu.

Es tracta d’un conjunt arquitectònic format per una església monàstica de planta basilical on s’hi aprecia la grandesa i la bellesa de l’estructura romànica i un recinte claustral. Actualment, es troba en fase de restauració, ja que a causa de l’explosió d’un polvorí que hi havia al seu interior que tingué lloc durant la Guerra Civil, al 1939 el conjunt va ser destruït.

Les obres de rehabilitació parcial de l’església basilical del monestir fa poc temps que s’han dut a terme, i com a resultat d’aquesta última intervenció, s’ha reconstruït la part inferior de la façana de ponent, s’han reforçat els arcs torals i s’han construït uns passadissos de formigó amb baranes metàl·liques que faciliten la visita i la visualització en alçada de les diferents perspectives de l’estructura. Del claustre original romànic avui només es manté alçada la galeria sud, és una estructura del segle XII amb coberta de fusta i amb uns arcs de mig punt, sostinguts per unes curtes columnes rematades per uns capitells esculpits amb temes vegetals.

Tour virtual 360º a Santa Maria de Gualter

Visites guiades tots els dissabtes i diumenges de l’any
No cal reserva prèvia. A les 11h i a 2/4 d’1 del migdia.
Contacteu-nos per a visites de grups, i visites entre setmana.

Preu:
Adult 5€ – Reduïda 3€
Descompte espais visitables
i grups de més de 10 persones

Informació i reserves:
Oficina de Turisme de
La Baronia de Rialb

973 460 234
turisme@baroniarialb.cat

Patronat d’amics i protectors del Monestir i el romànic de la Baronia de Rialb
973 460 234
www.monestirdegualter.cat

Romànic

Ruta del Romànic de la Baronia de Rialb:
Properes edicions: divendres sant, Sant Joan,
12 d’octubre i 6 de desembre
Durada: de 10:00h a 14:00h (4 hores).
Preu: 10 € per persona.
La ruta va canviant.
*Grups de mínim 8 persones: qualsevol dia amb reserva prèvia.

Esglésies visitables*:
Sta. Maria de Palau 1€
St. Iscle i Sta. Victòria de La Torre 1€
St. Miquel de Vilaplana 1€
St. Girvés de La Torre 3€
St. Esteve de Pallerols **
*Preu per persona

Informació i reserves:
Oficina de Turisme de La Baronia de Rialb
973 460 234
turisme@baroniarialb.cat

Retaule de St. Iscle i Sta. Victòria

Originàriament, el retaule de Sant Iscle i Santa Victòria era ubicat a l’altar major de l’antiga església parroquial de la Torre de Rialb. El progressiu espoli patrimonial que han anat patint aquests nuclis aïllats i desprotegits, degut als robatoris com el que va estar a punt de perpetrar-se amb aquest retaule, impulsà els veïns de la contrada a traslladar-lo a l’esglesiola de Sant Josep, situada a Politg, on hi va romandre desmuntat uns anys.

El retaule  es pot situar dins d’un grup d’obres d’autor inconegut, derivats de l’escola lleidatana iniciada a partir del taller de Bartomeu de Robio, durant la segona meitat del segle XIV. El procés de neteja i de restauració es va dur a terme durant els anys 2007 i 2008 utilitzant el criteri de la mínima intervenció dins d’un sistema de presentació de tipus arqueològic.

Des del punt de vista formal, es tracta d’un conjunt escultòric policromat en forma de tríptic. El tipus de talla sobre el pla és tridimensional i la tècnica pictòrica és, possiblement, un tremp d’ou, amb importants zones recobertes amb làmina d’or sobre base ocre o vermella. És dividit en sis registres escènics i un bancal o predel·la inferior esculpits en alt relleu. La seva temàtica és hagiogràfica, amb escenes de la vida i la passió de sant Iscle i santa Victòria, suposats màrtirs cordovesos del segle IV d. C. El cicle narratiu s’inspira en la passió de Santa Cristina de Bolsena, aplegat a la Llegenda Àuria de Jacques de la Voràgine, però el plantejament iconogràfic ja el trobem en pintures greco-egípcies del segle I d. C. i en relleus romans i paleocristians.

retaule

Per visitar el retaule, informació i reserves:
Oficina de Turisme de La Baronia de Rialb
973 460 234
turisme@baroniarialb.cat

Sant Esteve de Pallerols

L’antiga església parroquial de Sant Esteve centra el petit nucli, abandonat, de Pallerols de Rialb a tocar dels termes de Peramola i Gavarra. S’hi arriba des de Gualter, seguint la carretera de Folquer, per la carena de Politg. És de construcció neoclàssica que conserva bona part de l’església romànica.

L’edifici actual correspon essencialment a la profunda renovació que es va efectuar l’any 1793. En l’estat actual de l’edifici no podem avançar en la hipòtesi de la seva estructura original, però no es pot descartar que a l’inici l’església fos de nau única i ampliada immediatament. L’aparell constructiu dels vestigis alt – medievals es molt uniforme; malgrat la manca d’ornamentació, palesa les formules constructives de l’arquitectura llombarda de la plenitud del segle XI.

Per informació i reserves:
Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra
629910612 Jordi Pifarré
www.pallerols-andorra.org